Dit kan je verwachten

Misschien twijfel je of jij wel kunt stoppen, of denk je juist: dit gaat me lukken! In de eerste maanden na je stopmoment verandert er het meest in je lichaam, ook in je hersenen. Het is belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en dat moeilijke momenten erbij horen. Onthoud: elk ontwenningsverschijnsel gaat voorbij, maar de voordelen van PUUR nemen alleen maar toe!

De eerste maanden PUUR

Iedereen ervaart stoppen met roken anders en heeft meer of minder last van tijdelijke ongemakken. Deze ongemakken heten ontwenningsverschijnselen. Het zijn lichamelijke of geestelijke effecten die kunnen ontstaan als je lichaam went aan de nieuwe situatie en jij oude gewoontes doorbreekt. Lees meer over wat ontwenningsverschijnselen zijn, hoe ze ontstaan en wat je er aan kunt doen op ikstopnu.nl.

In onderstaand overzicht zie je hoe je lichaam en hersenen herstellen na je laatste sigaret. Klik op een plusteken als je meer wilt weten over de effecten tijdens een bepaalde periode. Heb je ergens last van en twijfel je of het door stoppen met roken komt? Bel gerust de gratis Stoplijn via 0800-1995 voor advies.

Dit kun je verwachten

Maak het jezelf niet extra moeilijk

Stoppen is al uitdagend genoeg. Maak het jezelf niet extra moeilijk: je mag trots zijn op de stap die je al hebt gezet. ‘Even één’ hijs of sigaret nemen, maakt stoppen lastiger. Situaties waarin ‘nee zeggen’ moeilijk is, ook. Misschien vind je het fijn om in de eerste weken van je rookvrije leven niet langs te gaan bij een rokend familielid. Of om even niet uit te gaan. Kijk welke keuzes bij jou passen.

Heb je toch gerookt? Misschien voelt het dan alsof al je moeite voor niets was. Of alsof je weer terug bij af bent. Dat is gelukkig niet waar: in de dagen na je stopmoment ben je namelijk goed bezig geweest. Je hebt een nieuwe, gezonde gewoonte gestart. En iedere keer dat je nee zegt, maak je deze gewoonte sterker. Wees trots op wat je al bereikt hebt en kies snel weer voor PUUR. Dan gaat je harde werk niet verloren.

De vele voordelen na de eerste maanden PUUR

De eerste maanden zijn het lastigst, omdat je lichamelijk en geestelijk moet wennen aan PUUR rookvrij. Na deze periode wordt het steeds makkelijker om niet te roken en worden de voordelen van PUUR bovendien nog groter. Denk aan het risico op hart- en vaatziekten dat na een jaar al 50% kleiner is, of aan het feit dat je je vrij kunt voelen: je bent niet meer afhankelijk van sigaretten en rookmomenten.

Lees over alle voordelen van PUUR.

Meer informatie over ontwenningsverschijnselen?

Op Ikstopnu.nl lees je meer over de ontwenningsverschijnselen en positieve effecten van stoppen met roken.